Od października w Sierakowicach działa Społeczna Lodówka. To miejsce, gdzie można zostawić żywność, której nie jesteśmy w stanie zagospodarować. Stąd można też wziąć potrzebne jedzenie. Regulamin dokładnie określa, jak oznaczać żywność, którą zostawiać w lodówce, a którą w koszu. W okresie świątecznym dostęp do lodówki będzie zarówno w wigilię Bożego Narodzenia, jak i w II dzień świąt oraz w niedzielę, 2 stycznia.
W Wigilię Bożego Narodzenia, 24 grudnia lodówka będzie czynna w godzinach od 10 do 17.
W drugi dzień świąt - 26 grudnia dostęp do lodówki będzie w godzinach 12 - 18, tak samo w niedzielę, 2 stycznia, w godzinach 12 - 18.
Oto regulamin korzystania ze społecznej lodówki. Znajduje się ona w wejściu do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, przy ul. Lęborskiej 34 w Sierakowicach.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.