91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Wtorek, 26.11.2024 r.
Imieniny: Konrad, Leonard, Sylwester

W siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sierakowicach, który mieści się w budynku Kaszubskiego Centrum Medycznego przy ul. Lęborskiej 24 w Sierakowicach, znajduje się pierwsza w powiecie lodówka społeczna.

Jak mówi Ryszard Klajn - pomysł zorganizowania społecznej lodówki od pewnego czasu był dyskutowany w gronie pracowników Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sierakowicach. Ale nie było chętnej instytucji czy organizacji do zajęcia się tematem. Więc pracownicy GOPS rozwiązali problem sami. Kupili przeszkoloną lodówkę, ustawili obok stolik, kosz na produkty suche i niewymagające niskich temperatur.

Do lodówki można włożyć konserwy, jogurty, pieczywo, sery, owoce czy przygotowane w domu potrawy, których po prostu zrobiliśmy za dużo. Trzeba jednak pamiętać, że jedzenie nie może być przeterminowane, a gotowe potrawy muszą być szczelnie opakowane z dokładną datą przygotowania i opisem. Zasady korzystania ze społecznej lodówki są umieszczone na jej drzwiach.

Żywność będzie systematycznie sprawdzana przez pracowników ośrodka pod kątem przydatności do spożycia. Opracowano również regulamin korzystania ze społecznej lodówki, który został zaakceptowany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Kartuzach – regulamin w załączeniu.

Zarówno ofiarodawcy żywności jak i potrzebujący mogą z niej korzystać w godzinach pracy ośrodka, do godziny 18-19.

Warto wiedzieć - lodówka społeczna w Sierakowicach:
 

(Fot. GOPS Sierakowice)

Regulamin korzystania ze społecznej lodówki

Ważna informacja - każdy kto korzysta z lodówki społecznej robi to na własną odpowiedzialność

1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.

2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.

3. Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.

4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.

5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.

6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ:

1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.

2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.

3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).

4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).

5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.

6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.

8. Warzywa i owoce.

9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ:

1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.

2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.

3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.

4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.

5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.

6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.

7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.

8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

9. Alkoholu i środków odurzających.