Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach realizuje projekt „Wędrowna dzika kuchnia”. Część dla dzieci poświęcona jest tematyce pszczół wędrownych, natomiast nieco starsi będą pod okiem Piotra Kowalewskiego poznawać zakątki gminy Somonino i jej bogatą roślinność. Także pod kątem kulinarnym.
W kwietniu już odbyła się pierwsza część warsztatów przyrodniczych dla dzieci na temat życia wędrownych pszczół wraz z budową małych hoteli dla pszczół wędrownych. 22 maja taki duży hotel dla owadów stanie w Ostrzycach.
Kulinarne wędrówki po terenie gminy Somonino rozpoczną się już 15 maja, w wąwozie Trątkownicy. Letnia wędrówka zaplanowana jest na 10 lipca - będzie to wyprawa na Jastrzębią Górę w Ostrzycach, zaś 11 września, w ramach jesiennego wędrowania uczestnicy poznają Goręczyno, Ramlejskie Góry z Radunią oraz nauczą się robić zakwasy i kiszonki.
Zapisy już trwają. Warsztaty są bezpłatne, odbędą się w małych grupach, warto więc się jak najszybciej zdecydować na Wędrowną dziką kuchnię.
Na warsztatach „dzikiego” gotowania uczestnicy nauczą się, jakie lokalnie występujące zioła można zbierać i wykorzystywać na co dzień w kuchni. Będą to przepyszne ziołowe napoje, przekąski, sałatki i dania główne sporządzone na ogniu bez użycia prądu.
Warsztaty budowania hotelu dla owadów Ostrzycach 22.05.2021:
Warsztaty Wędrowna dzika kuchnia - wiosna:
(Fot. KGW Sławki, Piotr Kowalewski)