Na IV Festiwalu Truskawek Kaszubskich w Chmielnie ekipa kucharzy polskich - pod okiem Łukasza Konika przygotowała konfiturę z kaszubskich truskawek. Ustanowiono rekord - po truskawkowej zupie z makaronem, koktajlu mleczno-owocowym i naleśnikach z truskawkami.
W konkursie kulinarnym im. Heleny Gruchałowej -pierwsze miejsce i puchar ministra rolnictwa zdobyli Beata Szwaba z Łapalic za tort truskawkowy w kat. desery, zaś I miejsce w kategorii przetworów - Karola Bober z Lipusza za kwas truskawkowy.
Rekordowa konfitura z truskawek kasuzbskich:
W konkursie na najpiękniejsze stoisko wygrała ekspozycja Ekobabek z Chmielna przed stoiskiem KGW Żuromino (II miejsce) i KGW Paczewo (III miejsce). Wyróżniono stoisko truskawkowy ogródek, stoisko KGW Jezioranki, Urszuli Konkol i KGW Garcz.
W konkursie na kreacje konkursową nagrody zdobyły wszystkie dzieci - Roksana, Małgosia, Kinga i Katarzyna, w kat. dorosłej - jedyna startująca Elżbieta Paracka.
(rozszerzymy)