91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Piątek, 19.04.2024 r.
Imieniny: Adolf, Leon, Tymon

Radio GłosW Chmielnie wybrano najlepszą wielkanocną babkę. Zaprezentowano 28 tradycyjnych oraz oryginalnych wypieków. Królowały babki piaskowe, były też marchwiowe, cytrynowe i marmurkowe. Jurorzy wybierali najlepsze babki biorąc pod uwagę takie kryteria ją wygląd, zapach, smak, zdobienie i skład.

 

- Podstawą tradycyjnej babki są świeże jajka, dobrej jakości olej, co powoduje, że babka jest długo świeża. Inne produkty, jak np. mąka też muszą być dobrej jakości – zauważył juror w konkursie Andrzej Hennig, którego piekarnia słynie z wypieku tradycyjnych kaszubskich babek.

Uwagę uczestników przybyłach na konkurs przyciągały głównie te wypeki, które były udekorowane w oryginalny sposób. Niektóre przyozdobiona bukszpanem, baziami czy kaszubską flagą. Jurorzy przyznali, że mieli twardy orzech do zgryzienia podejmując decyzję o zwycięzcach.   

 

 

Zwyciężyła babka Małgorzaty Kunowicz za babkę wielkanocną

  • II miejsce zdobył Warsztat Terapii Zajęciowej w Chmielnie za babkę gotowaną
  • III nagrodę przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Hopowianki
  • IV miejsce Remuswy Krąg za remusową babkę
  • V Katarzyna Leyk za „żywą” babkę wielkanocną

Nagrodę publiczności zdobył wypiek Bogumiły Gosz.

Galeria zdjęć »