W Chmielnie wybrano najlepszą wielkanocną babkę. Zaprezentowano 28 tradycyjnych oraz oryginalnych wypieków. Królowały babki piaskowe, były też marchwiowe, cytrynowe i marmurkowe. Jurorzy wybierali najlepsze babki biorąc pod uwagę takie kryteria ją wygląd, zapach, smak, zdobienie i skład.
- Podstawą tradycyjnej babki są świeże jajka, dobrej jakości olej, co powoduje, że babka jest długo świeża. Inne produkty, jak np. mąka też muszą być dobrej jakości – zauważył juror w konkursie Andrzej Hennig, którego piekarnia słynie z wypieku tradycyjnych kaszubskich babek.
Uwagę uczestników przybyłach na konkurs przyciągały głównie te wypeki, które były udekorowane w oryginalny sposób. Niektóre przyozdobiona bukszpanem, baziami czy kaszubską flagą. Jurorzy przyznali, że mieli twardy orzech do zgryzienia podejmując decyzję o zwycięzcach.
Zwyciężyła babka Małgorzaty Kunowicz za babkę wielkanocną
- II miejsce zdobył Warsztat Terapii Zajęciowej w Chmielnie za babkę gotowaną
- III nagrodę przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Hopowianki
- IV miejsce Remuswy Krąg za remusową babkę
- V Katarzyna Leyk za „żywą” babkę wielkanocną
Nagrodę publiczności zdobył wypiek Bogumiły Gosz.