W sobotę, 3 października 2015 roku, w Domu Kultury w Subkowach odbyło się VI sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu". Tematem tegorocznych zmagań kulinarnych były "Sery, twarogi i glómzy".
Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej i lokalnej estrady. Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji kulinarnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej.
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Subkowy, Dom Kultury w Subkowach, Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
Patronat honorowy: Mirosław Murzydło Wójt Gminy Subkowy
VI Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu” współfinansuje Powiat Tczewski
Krystyna Gierszewska
Prezes Kociewskiego Forum Kobiet
Subkowy Krótka relacja 3.10.2015: