23 września w Somoninie przy ul. Witosławy 2 a została otwarta jadłodzielnia - miejsce dzielenia się żywnością. Do jego powstania przyczyniło się Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach oraz Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Somoninie.
Jadłodzielnia w Somoninie - rozmowa z Izabelą Itrich-Hopą:
Jadłodzielnia powstała dzięki środkom pozyskanym z grantu Polskich Sieci Elektroenergetycznych w ramach programu „Wzmocnij Swoje Otoczenie”.
Każdy mieszkaniec może bezpłatnie zostawić nadwyżki produktów spożywczych lub skorzystać z tego, co przekazali inni, w myśl hasła „dziel się i częstuj” – wystarczy stosować się do regulaminu, który znajduje się na drzwiach jadłodzielni:
Do jadłodzielni można przynosić:
Produkty, które sam mógłbyś zjeść,
Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
Produkty zapakowane lub w pojemnikach,
Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania,
Sery, jogurty, twarogi.
Do jadłodzielni nie należy przynosić:
Żadnego rodzaju surowego mięsa,
Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
Potraw zawierających surowe jaja, w tym kremy, domowe majonezy itp.,
Produktów napoczętych, np. otwartych puszek,
Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką powyżej 30 minut,
Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia,
Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgnite, mają wybrzuszone wieczka,
Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
Alkoholu
Jadłodzielnia dostępna jest całodobowo. Organizatorzy zachęcają mieszkańców do aktywnego korzystania z tego miejsca.
(Fot. GOPS Somonino)