91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Czwartek, 18.09.2025 r.
Imieniny: Irena, Stanisław, Józef

Muzeum - Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach zaprasza w najbliższy weekend na wydarzenie "Z motyką na bulwy". Od godz. 9 do 16 na gości czekają atrakcje - prosto z pola.

„Bulwa to hopt”/kartofel jest podstawową sprawą/ – pisał na pocz. XX w. założyciel muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w XIX w. i szybko stał się - oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa - głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi. 

"Z motyką na bulwy" w muzeum w Wdzydzach 20-21.09.2025:

Na gości czeka mnóstwo tematycznych atrakcji:

 potrawy z ziemniaka i topinamburu - m.in. w szopie młyńskiej, chałupach, karczmie i przy ognisku

 pogadanki i warsztaty pod wiatą przy tartaku ze Staniszewa /nr 13/ prowadzenie: Sara Orzechowska z Chwaściory - Fundacja Linnum
 „Korzenie kultury ludowej - dosłownie” - opowieść o przeróżnych korzeniach wykorzystywanych na wsi /sobota, godz. 12:00/
 „Jak andyjska papa opanowała świat?” - pogadanka o ziemniakach /sobota, godz. 14:00/

 „Produkty fermentowane w kulturze słowiańskiej” - prezentacja kulturowych obrazów m.in. chleba, zakwasu, piwa i ziemniaków /niedziela, godz. 12:00/
 „Dzika kiszonka” - warsztaty fermentacyjne /niedziela, godz. 14:00/

 
pokaz pracy lokomobili parowej - tartak ze Staniszewa /nr 13/

‍ „Pòjta le na grzëbë!” – spotkanie z mykologiem w chałupie ze Skorzewa /nr 17/

 Pani Prządka - Pan Gręplarz w stodole ze Skorzewa /nr 17/

 wyplatanie koszy z korzenia sosny w zagrodzie z Trzebunia /nr 20/

 młócenie i „przewiewanie” zboża w zagrodzie z Nakli /nr 21/

 pokazy prac polowych – wykopki, orka i bronowanie zagonów przy chałupie z Nowego Barkoczyna /nr 33/

 potrawy i zabawy przy ognisku - okolice chałupy z Nowego Barkoczyna /nr 33/

stoiska z rękodziełem, sztuką ludową i produktami pochodzenia naturalnego