Muzeum - Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach zaprasza w najbliższy weekend na wydarzenie "Z motyką na bulwy". Od godz. 9 do 16 na gości czekają atrakcje - prosto z pola.
„Bulwa to hopt”/kartofel jest podstawową sprawą/ – pisał na pocz. XX w. założyciel muzeum Izydor Gulgowski. Ziemniak (łac. Solanum tuberosum) zadomowił się w pomorskim krajobrazie i jadłospisie w XIX w. i szybko stał się - oprócz zbóż, nabiału, ryb i niewielkiej ilości mięsa - głównym składnikiem pożywienia mieszkańców wsi.
"Z motyką na bulwy" w muzeum w Wdzydzach 20-21.09.2025:
Na gości czeka mnóstwo tematycznych atrakcji:
potrawy z ziemniaka i topinamburu - m.in. w szopie młyńskiej, chałupach, karczmie i przy ognisku
pogadanki i warsztaty pod wiatą przy tartaku ze Staniszewa /nr 13/ prowadzenie: Sara Orzechowska z Chwaściory - Fundacja Linnum
„Korzenie kultury ludowej - dosłownie” - opowieść o przeróżnych korzeniach wykorzystywanych na wsi /sobota, godz. 12:00/
„Jak andyjska papa opanowała świat?” - pogadanka o ziemniakach /sobota, godz. 14:00/
„Produkty fermentowane w kulturze słowiańskiej” - prezentacja kulturowych obrazów m.in. chleba, zakwasu, piwa i ziemniaków /niedziela, godz. 12:00/
„Dzika kiszonka” - warsztaty fermentacyjne /niedziela, godz. 14:00/
pokaz pracy lokomobili parowej - tartak ze Staniszewa /nr 13/
„Pòjta le na grzëbë!” – spotkanie z mykologiem w chałupie ze Skorzewa /nr 17/
Pani Prządka - Pan Gręplarz w stodole ze Skorzewa /nr 17/
wyplatanie koszy z korzenia sosny w zagrodzie z Trzebunia /nr 20/
młócenie i „przewiewanie” zboża w zagrodzie z Nakli /nr 21/
pokazy prac polowych – wykopki, orka i bronowanie zagonów przy chałupie z Nowego Barkoczyna /nr 33/
potrawy i zabawy przy ognisku - okolice chałupy z Nowego Barkoczyna /nr 33/
stoiska z rękodziełem, sztuką ludową i produktami pochodzenia naturalnego