Sobotnie Jarmarki Rybackie nad jeziorem Kłodno w Chmielnie uprzytomniły wielu, jak ważną rolę odgrywały niegdyś ryby i rybołówstwo śródlądowe na Kaszubach. Rybackie zwyczaje przetrwały w strojach i tańcach zaprezentowanych przez Kaszubski Zespół Pieśni i Tańca Chmielanie. Z okazji 15-lecia Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby z Chmielna goście przyglądali się fachowemu sprawianiu ryb, gotowaniu zupy rybnej i degustowali ryby w różnych postaciach.
W sobotę, 16 sierpnia 2025 r. Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby świętowała 15-lecie. Była strefa edukacyjna z przedstawicielami Centrum Monitoringu i Ochrony Wód Uniwersytetu Gdańskiego oraz Lasów Państwowych i Polskiego Związku Łowieckiego a także rekreacyjna, z zabawami i aktywnościami dla najmłodszych.
Centrum wydarzeń stanowiła kuchnia polowa Kazimierza Żołnowskiego, który przygotował zupę rybną. Gdy ta się rozeszła, mistrz kuchni wyczarowywał kolejne rybne dania - gulasz rybny, kanapki z pastami rybnymi, jesiotra wędzonego i w galarecie, pstrąga w galarecie, rybę "po grecku", lina smażonego z kulkami ziemniaczanymi i surówką.
Artystycznym wyrazem jubileuszu były tańce rybackie w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca Chmielanie pod kier. Jerzego Soliwody. Sprawdzono też w quizie wiedzę uczestników - ochotników o Kaszubach, rymach i wędkarstwie. Wygrali - goście z Poznania i Warszawy.
Dużo radości sprawiła też "lekcja" tańca z członkami zespołu.
Na finał wystąpiła w szantach Gdańska Grupa Folkowa.
Rozmowa z kucharzem Kazimierzem Żołnowskim:
Rozmowa ze Stanisławem Klimowiczem, prezesem LGR Kaszuby
(rozszerzymy)