91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Środa, 04.12.2024 r.
Imieniny: Barbara, Bernard, Krystian

Rafał Nowakowski, trójmiejski kucharz i Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach opracowali książkę kucharską zawierającą przepisy z Kartuz i okolic, z czasu 20-lecia międzywojennego. Receptury zostały uwspółcześnione, by można było je łatwo wykonać dzisiejszym adeptom sztuki kulinarnej.

Na promocję książki "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej" przybyło wielu gości, nie tylko z Kartuz i powiatu kartuskiego. Rafał Nowakowski opowiedział o poszukiwaniach dawnych przepisów - w starych zeszytach mieszkanek Kartuz, w tym m.in. Marty Bistroń oraz z przedwojennej „Gazety Kartuskiej”.

W książce znalazło się ponad 100 fotografii dań, które przygotowali m.in.: Hotel i Restauracja "Pod Orłem", uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół im. J. Wybickiego w Somoninie.
Koło Gospodyń Wiejskich - Czym Chata Bogata z Łyśniewa Sierakowickiego - przygotowało kaszubski poczęstunek, a wśród dań znalazła się ujęta w wydawnictwie "szpajza", czyli legumina cytrynowa.

Galeria zdjęć

R. Nowakowski o książce "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej":

Rozmowa z Barbarą Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach: