Rafał Nowakowski, trójmiejski kucharz i Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach opracowali książkę kucharską zawierającą przepisy z Kartuz i okolic, z czasu 20-lecia międzywojennego. Receptury zostały uwspółcześnione, by można było je łatwo wykonać dzisiejszym adeptom sztuki kulinarnej.
Na promocję książki "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej" przybyło wielu gości, nie tylko z Kartuz i powiatu kartuskiego. Rafał Nowakowski opowiedział o poszukiwaniach dawnych przepisów - w starych zeszytach mieszkanek Kartuz, w tym m.in. Marty Bistroń oraz z przedwojennej „Gazety Kartuskiej”.
W książce znalazło się ponad 100 fotografii dań, które przygotowali m.in.: Hotel i Restauracja "Pod Orłem", uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół im. J. Wybickiego w Somoninie.
Koło Gospodyń Wiejskich - Czym Chata Bogata z Łyśniewa Sierakowickiego - przygotowało kaszubski poczęstunek, a wśród dań znalazła się ujęta w wydawnictwie "szpajza", czyli legumina cytrynowa.
R. Nowakowski o książce "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej":
Rozmowa z Barbarą Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach: