Odkrywcy miejsc i smaków - pod takim tytułem odbyła się pierwsza z wypraw krajoznawczych po terenie gminy Somonino, na które zaprasza Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach.
Rozpoczęła się przy archeologicznym wykopalisku, zwanym kamiennym weselem. O perypetiach kucharek z legendy o kamiennym weselu i o historii Gotów opowiedział Piotr Kowalewski, przewodnik turystyczny i regionalista. Następnie uczestnicy udali się do jaru Trątkownicy - "Jaru Raduni w miniaturze". Tam napotkali wiele ciekawych okazów botanicznych - m.in. łuskiewnika różowego czy bardzo rzadko występującego podejźrzona księżycowego, który swoim kształtem przysłużył się legendzie o kwiecie paproci. Dodatkową atrakcją było pokonywanie Strużki wijącej się dnem wąwozu.
Po powrocie na parking przy kamiennym weselu uczestnicy pod okiem pani Sylwii przygotowali z darów ziemi wykwintny posiłek z przepisów dworskiej kuchni. Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach w lipcu zaprosi na odkrywanie Połęczyna i okolic wraz z gotowaniem... po azjatycku.
Odkrywcy miejsc i smaków - kamienne wesele i kuchnia dworska reportaż: