91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Piątek, 01.11.2024 r.
Imieniny: Dziś jest Wszystkich Świętych

Artykuł partnera

Kwasy tłuszczowe omega-3 to związki, które cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Korzystnie wpływają nie tylko na pracę mózgu, ale i serca oraz narządu wzroku. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest w stanie ich wyprodukować samodzielnie, zaliczane są one do niezbędnych składników diety. W jakich produktach występują omega-3? Dlaczego ich spożywanie jest tak ważne

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 to rodzaj tłuszczu wielonienasyconego. Nazywane są one niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, które należy pozyskiwać z diety. Poza tym, że kwasy stanowią źródło energii, pełnią też wiele innych funkcji w organizmie każdego z nas. Zmniejszają stany zapalne, prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także wspierają zdrowie układu krążenia. Główni przedstawiciele tłuszczów z rodziny omega-3 są:

  • Kwas alfa-linolenowy (ALA). Jego źródłem są przede wszystkim siemię lniane, olej lniany, olej sojowy, olej rzepakowy oraz orzechy włoskie. Zwiększa on ilość glikogenu w wątrobie oraz poprawia wydolność tlenową mięśni. Pozytywnie wpływa na koncentrację, poprawia wygląd skóry oraz zwiększa odporność na stres.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA). Jest to kwas, który nie syntetyzuje się w organizmie ludzkim. Jego źródłem są ryby oraz algi. Zapobiega on powstawaniu miażdżycy oraz odpowiada za stabilizowanie ciśnienia krwi.
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA). Znajduje się on przede wszystkim w rybach i algach. Doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz reguluje stany zapalne w organizmie. Zmniejsza też poziom cholesterolu.

Rola tłuszczów omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne dla zdrowia człowieka. Kwas DHA jest głównym składnikiem mózgu, z którego w 60% zbudowana jest kora mózgowa. Jest on też potrzebny do produkcji dopaminy i serotoniny, które wpływają na poprawę samopoczucia. Zarówno kwasy EPA, jak i DHA działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwzakrzepowo. Pomagają też utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. 

Wszystkie kwasy z rodziny omega-3 mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi oraz zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia. Badania pokazują, że zmniejszają też ryzyko zachorowania na alergię oraz cukrzycę typu 2. Kwasy wpływają na ładniejszy wygląd skóry, wzmacniają kości, stawy oraz pracę serca, a także poprawiają pracę narządu wzroku.

Kwasy omega-3 - zapotrzebowanie

Kwasy tłuszczowe omega-3 należy dawkować zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że norma codziennego spożycia tłuszczy EPA i DHA zależne jest od wieku. W przypadku tłuszczy ALA dieta dorosłych, młodzieży i dzieci powinny pokrywać 0,5% energii z diety.

Dzieci i niemowlęta w wieku od 7 do 24 miesięcy powinny przyjmować dziennie 100 mg kwasów DHA i EPA. Nieco większą ilość, bo 250 mg każdego z nich, powinny przyjmować dzieci po ukończeniu 2. roku życia, młodzież i dorośli. Wyjątkiem są kobiety ciężarne oraz karmiące piersią, dla których zalecana dawka omega-3 to 250 mg kwasu EPA oraz od 100 do 200 mg kwasu DHA.

Kwasy omega-3 - nadmiar i niedobór w diecie

Bardzo ciężko znaleźć się w sytuacji, w której zostanie stwierdzony nadmiar kwasów omega-3 w organizmie. Do takiej sytuacji może dojść wyłącznie w sytuacji rażącego niestosowania się do zaleceń na ulotce. Objawem przyjęcia zbyt dużej dawki kwasów jest najczęściej biegunka. 

Zdecydowanie częściej można spotkać się z sytuacją, kiedy dochodzi do niedoboru kwasów w organizmie człowieka. Objawem takiego stanu rzeczy są częste infekcje, osłabiona odporność oraz alergie. Jeżeli stan ten utrzymuje się, konsekwencje mogą być poważne. W rezultacie, chory może mieć do czynienia z rozwojem nadciśnienia, miażdżycą, zaburzeniami pamięci i koncentracji, zmęczeniem oraz stanami depresyjnymi. Narastają też wówczas problemy z włosami i skórą, które tracą swój blask i stają się przesuszone. W skrajnych przypadkach niedobór omega-3 może doprowadzić do licznych chorób układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a także do powstania choroby nowotworowej.


Artykuł partnera