W środę, 16 listopada w placówce Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Skórczu odbyła się XVIII edycja Wojewódzkiego Konkursu Sztuk Kulinarnych. Krajem - motywem przewodnim tegorocznej imprezy - była Hiszpania.
Uczestnicy, jurorzy i goście mogli spróbować dań śródziemnomorskiej kuchni, przygotowanych przez podopiecznych i terapeutów z siedmiu placówek Warsztatów oraz Środowiskowych Domów Samopomocy.
Ogłoszenie wyników:
Rozmowy z podopiecznymi i terapeutkami:
Rozmowa z kierownikiem WTZ w Skórczu Marzeną Partyką:
Rozmowa z dyrektorem PCPR w Starogardzie Gdańskim Bartoszem Szadokierskim:
Rozmowa z burmistrzem Skórcza Januszem Koseckim:
W turnieju udział wzięły:
- WTZ Starogard Gdański,
- WTZ Sycewice,
- ŚDS Rajkowy,
- ŚDS Słupsk,
- WTZ Skarszewy,
- WTZ Pelplin,
- WTZ Skórcz.
Najlepsza w konkursie okazała się grupa Warsztatów Terapii Zajęciowej z Sycewic. Na drugim miejscu znaleźli się przedstawiciele WTZ ze Słupska, a na najniższym stopniu podium stanęli podopieczni z ŚDS Rajkowy.
Jak zauważyli oceniający zmagania, wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem. Rywalizacja była wyrównana, a poziom i umiejętności uczestników - bardzo wysokie.
Przygotowane dania oraz ich prezencję oceniało czteroosobowe jury, w skład którego weszli: dyrektor pomorskiego oddziału Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Dariusz Majorek, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Starogardzie Gdańskim Bartosz Szadokierski, szef kuchni Zajazdu "Gniewko" z Rakowca Kamil Rosak oraz gość z Hiszpanii - pan Gabriel.