91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Poniedziałek, 25.11.2024 r.
Imieniny: Katarzyna, Erazm, Klemens

W środę, 16 listopada w placówce Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Skórczu odbyła się XVIII edycja Wojewódzkiego Konkursu Sztuk Kulinarnych. Krajem - motywem przewodnim tegorocznej imprezy - była Hiszpania.

Uczestnicy, jurorzy i goście mogli spróbować dań śródziemnomorskiej kuchni, przygotowanych przez podopiecznych i terapeutów z siedmiu placówek Warsztatów oraz Środowiskowych Domów Samopomocy.

Galeria zdjęć

Ogłoszenie wyników:

Rozmowy z podopiecznymi i terapeutkami:

Rozmowa z kierownikiem WTZ w Skórczu Marzeną Partyką:

Rozmowa z dyrektorem PCPR w Starogardzie Gdańskim Bartoszem Szadokierskim:

Rozmowa z burmistrzem Skórcza Januszem Koseckim:

W turnieju udział wzięły:

  • WTZ Starogard Gdański,
  • WTZ Sycewice,
  • ŚDS Rajkowy,
  • ŚDS Słupsk,
  • WTZ Skarszewy,
  • WTZ Pelplin,
  • WTZ Skórcz.

Najlepsza w konkursie okazała się grupa Warsztatów Terapii Zajęciowej z Sycewic. Na drugim miejscu znaleźli się przedstawiciele WTZ ze Słupska, a na najniższym stopniu podium stanęli podopieczni z ŚDS Rajkowy.

Jak zauważyli oceniający zmagania, wyłonienie zwycięzców było nie lada wyzwaniem. Rywalizacja była wyrównana, a poziom i umiejętności uczestników - bardzo wysokie.

Przygotowane dania oraz ich prezencję oceniało czteroosobowe jury, w skład którego weszli: dyrektor pomorskiego oddziału Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych Dariusz Majorek, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Starogardzie Gdańskim Bartosz Szadokierski, szef kuchni Zajazdu "Gniewko" z Rakowca Kamil Rosak oraz gość z Hiszpanii - pan Gabriel.