91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Niedziela, 28.04.2024 r.
Imieniny: Waleria, Ludwik, Paweł

Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich przeżyć religijnych, ale też rodzinnych spotkań przy wspólnym stole.

Z myślą o tym, aby przygotowywanie świątecznych potraw zawierało również „coś dla ducha”, niemiecki tygodnik „Heinrichsblatt” katolickiej archidiecezji Bambergu zamieścił przepis na „ciasto biblijne". Okazuje się, że składniki na taki "wypiek" można znaleźć na stronach Starego Testamentu.
Przepis jest następujący:

1,5 szklanki Pwt 32,14a

6 sztuk Jr 17,11

2 szklanki Sdz 14,18

4,5 szklanki 1 Krl 5,26

2 szklanki 1 Sm 30,12a

¾ szklanki 1 Kor 3,2

¾ szklanki Hi 10,10

2 szklanki Na 3,12

1 szklanki Lb 17,23b

szczypta Kpl 2,13

4 łyżeczki Wj 30,23

3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: postępuj według słów Salomona z Księgi Przysłów 23,14a. Piec ok. 60 min. w temp. 160-180 stopni. Smacznego!

ts (KAI / Bamberg