91,4 FM :: Pelplin
94,2 FM :: Szymbark
97,1 FM :: Chojnice

Kalendarz

Dzisiaj: Sobota, 20.04.2024 r.
Imieniny: Agnieszka, Teodor, Czesław

Honorowi krwiodawcy z miasta i gminy Brusy zostali docenieni za systematyczne oddawanie krwi i szlachetne działanie na rzecz drugiego człowieka. Spotkanie odbyło się 28 grudnia br. w Urzędzie Miejskim w Brusach. 

Wybór pieców piekarniczych na rynku jest obecnie wprost ogromny. Jednak wbrew pozorom nie oznacza to wcale, że znalezienie idealnego urządzenia jest prostą sprawą. Wręcz przeciwnie — im więcej możliwości, tym trudniej jest wybrać tę właściwą. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić uwagę, kupując piec piekarniczy. 

Piec piekarniczy to nieodłączny element wyposażenia zarówno w piekarniach, jak i cukierniach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Umożliwiają one tworzenie fantastycznych wypieków oraz wyśmienitych dań w niezwykle łatwy i szybki sposób. Przede wszystkim są to urządzenia o bardzo dużej funkcjonalności, bo ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Dzięki temu właśnie doskonale sprawdzają się w takich właśnie branżach. Warto pamiętać jednak, że na rynku dostępne są różnego rodzaju piece piekarniczo-cukiernicze. Wśród nich znajdziemy urządzenia o odmiennych parametrach technicznych i wizualnych. Czym więc kierować się przy wyborze pieca? Jak znaleźć urządzenie idealnie dopasowane do indywidualnych potrzeb? 

Jaki powinien być idealny piec cukierniczy?

Idealny piec cukierniczy to taki, który dopasowany jest bezpośrednio do indywidualnych potrzeb. Krótko mówiąc, takie urządzenie musi po prostu pozwolić na spełnianie wszystkich zadań i wymogów danego miejsca. Oczywiście zupełnie inne będą one w cukierni, a inne w piekarni, czy też restauracji. Dlatego też nie ma czegoś takiego, jak piec uniwersalny. 

Doskonale dopasowany piec, to przede wszystkim taki, który ma odpowiedni rozmiar i pojemność dostosowaną do średniej ilości wypiekanych wyrobów. Warto też dobrać taki, którego wnętrze jest właściwie zaaranżowane. Chodzi tu oczywiście o rozkład półek oraz ilość pięter. W dzisiejszych czasach najlepsze urządzenia są wysoce zaawansowane technologicznie. Dużym ułatwieniem jest na przykład dotykowy wyświetlacz z panelem sterującym. W niektórych miejscach ważną cechą będzie także mobilność. Niektóre piece pozwalają na łatwe przemieszczanie, jeśli więc zależy nam na takiej funkcji, wybierzmy urządzenie z kółkami. 

Jakie są rodzaje pieców?

Jeśli chcemy wybrać odpowiedni piec cukierniczy, musimy przede wszystkim zadecydować, jaki rodzaj urządzenia będzie dla nas najlepszy. I chociaż możemy podzielić je na wiele sposobów, to jednak kryterium, które bierze się pod uwagę najczęściej, jest rodzaj zasilania. Pod tym względem wyróżniamy kilka typów pieców, w tym także gazowe i olejowe. Największą popularnością cieszą się dziś jednak piece elektryczne. Są bardzo proste w obsłudze, mają wiele dodatkowych opcji, a często także sterowanie elektroniczne. Poza tym piece cukiernicze elektryczne są bardzo bezpieczne i mogą być wykorzystane właściwie wszędzie. 

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając piec piekarniczy i cukierniczy?

Kupując piec piekarniczy do gastronomii, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Dzięki temu będziemy mogli dopasować urządzenie idealnie do naszych potrzeb. Wiele ciekawych wskazówek znajdziemy na https://www.devote.se/peterdav/piec-piekarniczy-czym-kierowa-si-przy-wyborze-pieca-cukierniczego-31389013. Warto jednak dowiedzieć się na ten temat nieco więcej. Pierwszą taką rzeczą jest oczywiście sposób wykonania. Piec powinien być solidny, łatwy w czyszczeniu i odporny na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych. Bez wątpienia najlepszym wyborem będzie urządzenie ze stali nierdzewnej. Materiał ten gwarantuje bowiem rewelacyjną wytrzymałość i świetny wygląd. 

Równie istotne, co wykonanie, są także parametry techniczne. W tej kwestii u każdego mogą sprawdzić się nieco inne. Jednak nie zmienia to faktu, że warto zwrócić uwagę na konkretne wartości. Na pewno należy sprawdzić moc oraz zasilanie urządzenia. Kluczowa jest także maksymalna temperatura możliwa do osiągnięcia oraz zakres jej regulacji. Dużym atutem będzie też panel sterowania i dostępność różnorodnych funkcji dodatkowych, które zwiększą zakres możliwości wykorzystania urządzenia, a także umożliwią jego wygodną obsługę. 

Gdzie kupić profesjonalny piec cukierniczy?

Profesjonalne piece piekarnicze warto kupować jedynie w sklepach ze sprzętem gastronomicznym. To zapewni nam gwarancje najwyższej jakości i niezwodnego działania. Poza tym, urządzenia dostępne w takich sklepach tworzone są specjalnie z myślą o profesjonalnym zastosowaniu. 

Obecnie piece piekarnicze kupić można zarówno stacjonarnie, jak i w hurtowniach online. Gdzie opłaca się nabyć taki sprzęt bardziej? Sklepy online są w tej kwestii bezkonkurencyjne. Przede wszystkim zapewniają one niezwykle duży wybór wśród produktów. Dzięki temu można bez trudu dopasować sprzęt do swoich potrzeb. Sklep gastroprodukt.pl/piece-piekarnicze-cukiernicze to autoryzowany dealer najlepszych producentów na rynku, dlatego znajdziemy tam piece tylko od sprawdzonych producentów. Co więcej, urządzenia te dostępne są w naprawdę atrakcyjnych cenach, a profesjonalna obsługa spełnia każde życzenie klienta. 

Koszt pieców cukierniczych może być bardzo zróżnicowany. Finalna cena zależy bowiem od wielu kwestii. Wpływ na nią ma między innymi marka, parametry techniczne, sposób wykonania, czy choćby wielkość. Dużym plusem jest jednak to, że wśród propozycji znajdują się opcje na każdą kieszeń. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

artykuł sponsorowany

 

 

Poseł na Sejm Kazimierz Smoliński wraz z samorządowcami Januszem Koseckim, Rafałem Koseckim, Anitą Galant, Sławomirem Czechowskim, Andrzejem Klinem poinformował o szczegółach dotyczących rządowego dofinansowania budowy obwodnicy Skórcza.

Artykuł sponsorowany

Zimowa pogoda tworzy bajeczne krajobrazy.

Kartuzy mają dwa punkty widokowe - jeden z nich - to Ławka Asesora, drugi - to punkt leśny na szlaku Bilowskie Buczyny. Urząd Miejski przymierza się do odbudowy wieży widokowej na Spiczastej Górze - wzniesieniu znajdującemu się przy drodze wojewódzkiej nr 211, u wylotu z Kartuz na Sierakowice.


Wybrana w przetargu Pracownia Architektoniczno-Projektowa Jakub Pulikowski z Gdańska przedstawiła kilka koncepcji. Wieża ma mieć 28 m wysokości i wznosić się ponad drzewa okalające kaplicę św. Krzyża. 
Przygotowane koncepcje nawiązują do wieży, która stała w tym miejscu w ubiegłych wiekach. 

Na Spiczastej Górze w Kartuzach może powstać wieża widokowa:

Od października w Sierakowicach działa Społeczna Lodówka. To miejsce, gdzie można zostawić żywność, której nie jesteśmy w stanie zagospodarować. Stąd  można też wziąć potrzebne jedzenie. Regulamin dokładnie określa, jak oznaczać żywność, którą zostawiać w lodówce, a którą w koszu. W okresie świątecznym dostęp do lodówki będzie zarówno w wigilię Bożego Narodzenia, jak i w II dzień świąt oraz w niedzielę, 2 stycznia.


W Wigilię Bożego Narodzenia, 24 grudnia lodówka będzie czynna w godzinach od 10 do 17.

W drugi dzień świąt - 26 grudnia dostęp do lodówki będzie w godzinach 12 - 18, tak samo w niedzielę, 2 stycznia, w godzinach 12 - 18.

Oto regulamin korzystania ze społecznej lodówki. Znajduje się ona w wejściu do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, przy ul. Lęborskiej 34 w Sierakowicach.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.


PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ

1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.

Dobiega końca projekt pn. "Czarny Teatr - profilaktyka przeciwdziałania depresji wśród dzieci i młodzieży w okresie pandemii" realizowany przez Klub Młodzieżowy w Pelplinie przy formalnym wsparciu Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego Oddziału Kociewskiego w Pelplinie.  ,